Kombination med Infinera skapar större värde – Pod

Transmodes största ägare Pod Investment tror att sammanslagningen med amerikanska Infinera är industriellt riktigt att göra och menar att bolagen tillsammans har möjlighet att skapa ett större värde än om Transmode fortsätter som självständigt bolag.

”Vi ser stora intäktssynergier. Den här affären drivs inte främst av kostnadssynergier, utan vi tror att tillväxten ska kunna accelerera”, säger Tom Nyman från storägaren Pod, som äger cirka 33 procent av Transmode, tillika styrelseordförande i Transmode, till Nyhetsbyrån Direkt.

Infineras bud, som utgörs av en aktiedel och en mindre del kontanter, var på torsdagsmorgonen värt 109 kronor per Transmodeaktie.

Pod Investment, som har åtagit sig att acceptera budet på vissa villkor, avser att står kvar som ägare efter en sammanslagning, uppger Tom Nyman. Han tillägger också att Infinera undersöker möjligheterna för en sekundärnotering i Stockholm, utöver USA-noteringen.

Är inte budpremien på 13 procent, jämfört med onsdagens stängningskurs, aningen snål?

”Ur Pods perspektiv är det viktigare att titta på multiplarna, som är väldigt höga. Infinera har en ifrs-redovisning och då innebär budet en p/e-multipel på 49 gånger vinsten”, säger Tom Nyman.

Han kommer också tillbaka till att det är en strategiskt riktig sammanslagning.

”Transmode är ett fantastiskt fint bolag och vi har inte sökt någon form av affär. Vi har fått propåer under åren, men inte känt att det har varit strategiskt rätt. Men Infinera har en god lönsamhet, fin teknologi och bra kultur. När vi slår ihop dessa bolag kan vi adressera hela den optiska marknaden, som bedöms vara värd ungefär 15 miljarder dollar”, säger Tom Nyman.

Han uppger att det kombinerade bolaget blir den tredje största optiska aktören utanför Kina och den femte största globalt.

”Det sammanslagna bolagets värde uppgår till cirka 24 miljarder kronor och Pod kommer, givet att affären går igenom, bli en av de största aktieägarna”, säger Tom Nyman.

Även den övriga styrelsen, som till skillnad från Pod är oberoende i denna budsituation, rekommenderar budet från Infinera och hänvisar till flera skäl.

Helena Nordman-Knutson, som är talespersonen för den oberoende delen av styrelsen i Transmode, påpekar att bolagen kompletterar varandra geografiskt och produktmässigt vilket ger möjligheter till korsförsäljning samtidigt som de tillsammans kan bära kostnaderna i en forskningsintensiv bransch.

”Infinera och Transmode är skapta för varandra eftersom de kan erbjuda helhetslösningen och det är det operatörerna vill ha. Tillsammans har de vissa tier-1-kunder och många tier-2-kunder, där det finns potential för korsförsäljning”, säger hon.

På produktsidan har Infinera långdistanslösningar (longhaul) medan Transmode har lösningar för metronäten (stadsnäten).

Helena Nordman-Knutson hänvisar också till bolagens geografiska närvaro, där Transmode i huvudsak är i Europa medan Infinera främst har sin verksamhet i USA.

Kan inte Transmode klara sig på egen hand?

”Jodå, men en sammanslagning med Infinera innebär skalfördelar och möjligheter till större försäljning. Det här är tryggare för aktieägarna”, säger Helena Nordman-Knutson.

Fia Forsman +46 8 5191 7923
Nyhetsbyrån Direkt


background image